De Bowentechniek is een milde en bijzonder effectieve manuele behandelmethode. De methode stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kenmerkt zich door het werken op de bindweefsels (fascie) van het lichaam. Er worden kleine zachte rolbewegingen met duim en vingers gemaakt op verschillende plaatsen. De behandeling kan op de blote huid of door dunne kleding uitgevoerd worden.
De rolbeweging brengt via de bindweefselstructuren een keten van reacties op gang welke effect hebben op alle systemen van het lichaam. In de meeste gevallen leiden deze reacties naast ontspanning tot het terugvinden van een optimaal evenwicht. Het hele lichaam wordt aangespoord oplossingen te vinden die een aanwezige onbalans opheffen, waardoor organen en weefsels weer goed kunnen gaan functioneren.
De Bowentechniek is, mede door de zachte en subtiele handelingen, geschikt voor alle leeftijden. Ook het soort klacht, aandoening of conditie vormt geen belemmering. Veel mensen ervaren een behandeling in de eerste plaats als aangenaam en ontspannend. En als bijzonder effectief. Want ondanks de “kleine” bewegingen geeft de behandeling in veel gevallen een opmerkelijk resultaat.
De Bowentechniek werkt zacht en ontspannend. Na de bevalling ben je sneller weer in balans. Meestal volstaan slechts enkele behandelingen voor het gewenste resultaat. De techniek is inzetbaar bij veel specifieke klachten die zich tijdens de zwangerschap en na de bevalling voordoen zoals rugpijn/bekkenpijn, onrustige benen, slecht slapen, maagzuur, moeizame stoelgang, bekkeninstabiliteit en postnatale depressie.
Baby’s reageren heel positief op de behandeling. Klachten als darmkrampjes, reflux, slaapproblemen en Kiss-syndroom kunnen heel goed behandeld worden met de Bowentechniek. Omdat bij baby’s nog geen patronen zijn opgeslagen in het jonge lichaam volstaan meestal slechts enkele behandelingen voor het gewenste resultaat.
Voor sporters blijkt de techniek ter verbetering van de prestaties buitengewoon effectief. Bovendien vermindert, bij regelmatig behandelen, de kans op blessures aanzienlijk. In de praktijk blijkt ook de hersteltijd na inspanning of bij letsel veel korter.
Gemiddeld duurt een behandeling 45 minuten tot 1 uur. Belangrijk zijn de korte pauzes tijdens de behandeling, waarbij de cliënt met rust gelaten wordt om het lichaam de kans te geven de reacties te verwerken. Drie tot vijf behandelingen zijn meestal voldoende om duidelijke verlichting en /of verandering te geven. Zelfs bij klachten die al langere tijd bestaan.
De Bowenbehandeling werkt uitnodigend voor het lichaam om te herstellen, zonder dat de therapeut stuurt of probeert blokkades op te heffen.
De fascie is een bindweefsel dat als een dun fijnmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan kunnen zien dat we hebben.
Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend geheel.
Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.
Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie lokaal, of mogelijk op een andere plaats, samentrekken en verstrakken als een natuurlijke bescherming. Meestal corrigeert het lichaam dit na enig tijd zelf. Lukt dit niet meer, dan blijft de fascie gespannen wat uiteindelijk tot klachten leidt. Met behulp van de Bowentechniek kan direct op de fascie gewerkt worden waardoor het herstel alsnog kan plaatsvinden.
Jarenlang werd er door wetenschappers weinig meer functie toegeschreven aan de fascie dan het vormen van een simpel verbindend weg. Nu blijkt echter steeds meer dat verstoring in de fascie juist veel kwalen en ziekten veroorzaakt.
Een greep uit de aandoeningen waarbij de Bowentechniek effectief is gebleken: